Thursday, 20 November 2014

Diploma Sains Komputer UiTM (CS110)

Assalamualaikum.

Whoaaaaa, last aku update blog nie? December 2011. HAHAHA! Aku pun x tw mcmana bleh jumpa balik blog aku nih. Kira nak buat baru, tapi x pa lah. HAHAHA!

(Aku cuba try test uji nak post kat blog nih semula. HAHAHA!)

Okehhhh, lets start!

Nampak 'title' post? HAHAHA! Okehhhh nk dipendekkan cerita, aku telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran (selepas habis & dpt result SPM) ke UiTM Sarawak, Kampus Samarahan2. Bila cek UPU ja, tup-tup dpt 2nd choice aku dulu which is Diploma Sains Komputer a.k.a Diploma in Computer Science (CS110) under Faculty of Computer & Mathematical Sciences (FSKM). HAHAHA! Result SPM? HANCUSSSSSS. Tapi Syukur Alhamdulillah , masih diberi kesempatan utk melanjutkan pelajaran aku. (Aku dah x tahu nak susun ayat -_-. Susun coding boleh laaaaa. HAHAHA!).



Sains Komputer? Computer Science? Apa tuh? Aigoooo. Aku pun x taw nak terang mcmana. "Sains Komputer lebih memfokuskan kepada pembangunan sesuatu aplikasi itu dari peringkat mentah,means that sistem dalaman sesuatu projek/program. Aplikasi komputer berteraskan bantuan sains." .. Haaa faham tak? Errrrrrr. Lantak lahhhh aku x taw nk gtw mcmana hahaha.

Susah? Senang? Hurmmmm. Bagi aku, mudah tapi sukar. Biasalah, belajar apa pun, xda yg mudah. Kan? Senang ckp; kalau susah, kenapa banyak yg dpt Dean List (AD - Anugerah Dekan)? ada yg dpt ANC (Anugerah Naib Cancelor)? haaaaa. kalau mudah pula, kenapa ramai yg dismissed? ramai yg berhenti setengah jalan? HOHOHO. Sebenarnya, terpulang kp diri sendiri. Rajin? Malas? Haaaaa. Kena pandai manage lah. Terutamanya MASA anda! Wkwkwkw.

Aku dah lepas Part 1 (Semester 1), dan ALHAMDULILLAH result pun dah dpt. X dpt Dean List, cuma mampu score 3.** . Nampak? HAHAHA! Serious talk, aku bukan budak yg rajin tahap dewa tuh. Aku jenis study SANTAI. Tak lah santai sangat. Cuma kena pandai2 lahhh atur masa. HEHEHE. Yang paling penting, NO REPEAT PAPER! Classmate aku ramai jea yg repeat paper. HUHUHU.

Semua LU , means LULUS. HEHEHE!




Okehh. Pasal silibus CS110 nih pulak, kita skrg dh guna silibus baru since Semester November 2013. Banyak2 blog yg aku pernah lawat dulu, kbnykn masih guna silibus yg lama. HEHEHE. Biasalahh sebelum masuk dulu, kenalahh cari maklumat pasal course tuh dulu kan. HAHAHA!






PART 1 (SEMESTER 1)
  1. CTU101 - mcm Pend. Islam gak lah.
  2. HBU111 - nie subjek Koko. Kena pilih laaa. ada bbrapa pilihan.
  3. CSC118 - yg nie basic je. mcm ICT. blaja psl flowchart, pseudocode, etc.
  4. CSC128 - haaaa masuk part programming. which is blaja bhsa comp - C++
  5. MAT133 - subjek paling ramai yg REPEAT! mcm addmaths, tapi lebih mndalam!
  6. ACC106 - Accounting? HAHAHA! Salah satu penyumbang kpd repeater jgk.
Haaaaaa. Bagi aku, subjek CSC128 & ACC106 lah yg paling parahhh sekali. HAHAHA! Programming? Coding? iostream.h? conio.h? SEPATAH HARAM aku tak faham. HAHAHA! Aku kantoi utk bab looping & Function. Bapakk susahh nak faham T..T sbb aku nie jenis lembab sikit. HAHAHA! Tapi Alhamdulillah, final dpt B+. Terkejut? Tak jugak sbb ramai jea yg dpt A-,A,A+. HAHAHA. Tapi still syukur......... Accounting pulak? WOW! Dah laa aku Pure Sc Stream dulu, basic acc langsung takda. Pendek crita, sampai nak dekat final, aku langsung x dpt faham apa yg aku study. Masa final, esok paper Acc, mlm tuh aku pulun habis-habis-habis. Study last minute mmg style aku. (jgn amalkan -_-). Tup-tup? Seakan2 seperti MAGIC, LOL. Dpt result, Acc aku dpt A-! HAHAHA! Syukur gilerrr2 kot. HUHUHU. Utk sub laen biasa jea. Alhamdulillah. aku x dpt bawah dari B. HEHEHE.

Sekarang, (Khamis - 20 Nov 2014) aku still bercuti2 UiTM lagi. 1 Dec 2014 start pulak Part 2 (Semester 2). Since that aku dari Sabah, so flight pun dah tempah , balik semula ke UiTM Samarahan 2 on 28 Nov 2014. 8 hari lagi siotttt. Cepat sangat masa berlaluuuu. Tak puas lagi bercuti woiii. HAHAHA! Apa2 pun, Insyallah next sem xnak ulangi kesilapan lama. Nak pulun dari awal. HAHAHA! Hrp sem depan lebih baik drp sem lepas. HOHOHO! Okehh laaaaaaaaaa. Penat aku menaip LOL. Aku nak active semula dlm dunia blogging nih. Insyallah kalau ada masa. HEHEHE.

(Aduhhhh Lama x Update. blog nih masa aku bebudak lagi (Form 3). Kbye HAHAHA!)

7 comments:

  1. Salam. Sya pun ditawarkan jga progr dipl sains komp. Boleh terangkan lebih terperinci tak?

    ReplyDelete
  2. Salam :)..rase2 klau yg english die lemah rase dpt bawak tak komputer sains ni?? Mohon pendapat hihii..saya minat kos ni tapi enhlish saya spoil huhu..risau nk ambik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry mencelah. Ada org english broken, tapi boleh je amik course ni. Dekat uitm pakai english, kalau awak boleh faham, rajin nak usaha diri untuk improve kan english, why not. I student cs juga :) jangan jadikan english sebagai penghalang untuk awak capai apa yang awak minat ;)

      Delete
    2. I am comp sc std uitm.. my english xpernah lepas daripada C.. tapi alhamdulillah, skrg dahh masuk sem3 and dpt dekan utk dua sem lpas.. bnyak kan usaha.. kalau boleh usaha kat subj yg u yakin boleh score tu.. english yg digunakan utk comp cuma basic.. tak ada high level sgt.. pape pun good luck..

      Delete
    3. I am comp sc std uitm.. my english xpernah lepas daripada C.. tapi alhamdulillah, skrg dahh masuk sem3 and dpt dekan utk dua sem lpas.. bnyak kan usaha.. kalau boleh usaha kat subj yg u yakin boleh score tu.. english yg digunakan utk comp cuma basic.. tak ada high level sgt.. pape pun good luck..

      Delete
  3. Assalamualaikum , nk tanya physic menjadi keutamaan kah kalau nak masuk diploma ni ?

    ReplyDelete
  4. Teknologi maklumat dan komunikasi tu sama ke belajarnya dengan cs ni ? 😅

    ReplyDelete

copyright©2011.HAK MILIK TERCIPA by Mohd Syafiq